Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

V Sloveniji poznamo več kot 3.400 vrst nočnih metuljev

20.9.2015|Okolje

Nočni metulji ali vešče so tiste vrste, ki v toplih nočeh priletavajo v sobe, skoraj vedno k viru svetlobe.

Posvojite žival: ameriški buldog čaka na priložnost

18.9.2015|Okolje

Rocky je 6,5 leta star ameriški buldog. V društvu Lajka, kjer je začasno nastanjen, zanj že dolgo iščejo pravi dom. Je miren, prijazen do ljudi in psov ter navajen notranjega bivanja.

Hranjenje prostoživečih mačk na javnih površinah je zelo pomembno

18.9.2015|Okolje

Pilot pristal le zato, da je rešil življenje francoskemu buldogu

17.9.2015|Okolje

Sedemletni francoski buldog Simba se mora za to, da je še vedno živ, zahvaliti pilotu letalske družbe Air Canada. Kaj se je zgodilo?

Medvedek v Koloradu za počitek izbral kar polico v piceriji

16.9.2015|Okolje

Medved, ki se je sprehodil mimo srednje šole v Colorado Springsu, je tam povzročil pravi preplah, vendar pa je imela kosmata kepa drugačne načrte.

Minilo bo še veliko let, preden si bo ozonska plast opomogla

16.9.2015|Okolje

Kljub učinkovitim ukrepom za zaščito ozonske plasti, ki zemljo varuje pred škodljivimi sončnimi žarki, jo še vedno ogrožajo izpusti iz nekaterih starih naprav, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso).

Pri kravi z Dolenjske potrdili bolezen norih krav

16.9.2015|Okolje

Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil, da so pri 12 let stari kravi s kmetije na Dolenjskem potrdili bolezen norih krav (BSE). To je prvi potrjeni primer po letu 2007.

Povzetek predavanj ob mednarodnem dnevu zaščite ozonske plasti

16.9.2015|Okolje

16. september Letos mineva 30 let od uveljavitve Dunajske konvencije, ki je pomemben mejnik na poti k zaščiti ozonske plasti. Ozonska plast je občutljiv plinski ščit, ki zemljo varuje pred škodljivim delom sončnih žarkov in tako pomaga ohranjati življenja na našem planetu. 16. september je Organizacija ZN za okolje razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti in tako obeležila obletnico podpisa Montrealskega protokola, ki so ga sprejeli na ta dan leta 1987. Z njim so predpisali stopnjo omejevanja …

Europe continues to phase out ozone layer-damaging chemicals

16.9.2015|Okolje

Europe continues to make progress in phasing out chemicals which damage the ozone layer according to a new report from the European Environment Agency (EEA). The report considers the use of more than 200 chemicals controlled by the Montreal Protocol and EU legislation.

Norveška plačala Braziliji milijardo dolarjev za ohranjanje pragozda

15.9.2015|Okolje

Norveška bo plačala še zadnjih sto milijonov dolarjev Braziliji in s tem celotno vsoto izplačil zaokrožila na milijardo dolarjev, s čimer želi nagraditi upad krčenja pragozda v porečju Amazonke.

Zemeljskim plazovom zelo izpostavljena kar četrtina Slovenije

15.9.2015|Okolje

Pojavom zemeljskih plazov je zelo izpostavljena kar četrtina slovenskega ozemlja, plazove pa najpogosteje sprožijo padavine v kombinaciji z neprimernimi posegi človeka v okolje.

Dimnikarstvo - javna služba ali tržna storitev?

15.9.2015|Okolje

Zagovarjamo javno službo v javnem interesu za enako ceno in kakovost, poudarjajo zagovorniki sedanje ureditve dimnikarskih storitev, ki jih namerava okoljsko ministrstvo tržno reorganizirati.

Jesen trka na vrata, temperature pa ostajajo poletne

15.9.2015|Okolje

Po deževju prihaja lepše vreme s precej visokimi temperaturami, vročinskega vala sicer ne bo, a bodo temperature nadpovprečno visoke.

Kobilice - skakajoče prebivalke travnikov

15.9.2015|Okolje

Pri sprehodu po travnikih se pogosto srečujemo s skakajočimi žuželkami. To so kobilice, ki pa ne znajo samo skakati, temveč tudi leteti. Nekatere živijo celo pod zemljo.

Na področju jedrske energije prednost Slovenije zaradi kakovostne infrastrukture

14.9.2015|Okolje

Dolgoročen razvoj jedrske energetike v Sloveniji lahko zagotovi zanesljivo oskrbo, konkurenčnost in okoljsko sprejemljivost, se strinjajo predstavniki slovenske jedrske stroke.

Postavitev oznak visokih voda na Loškem polju in podelitev nagrad natečajev Postani donavski umetnik in Vodni detektiv

14.9.2015|Okolje

Na gradu Snežnik je, 11.9. 2015, potekala prireditev s postavitvijo oznak visokih voda na Loškem polju in podelitev nagrad natečajev Postani donavski umetnik in Vodni detektiv, kjer so sodelovali učenci osnovnih in srednjih šol. Namestitev oznak je del širše akcije označitev visokih voda v Sloveniji, ki poteka v sodelovanju Agencije RS za okolje in Komisije za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije, s katero želimo obveščati prebivalce o naravnem pojavu, izboljšati vedenje o …

Direkcija RS za vode novi organ v sestavi MOP

14.9.2015|Okolje

Imenovan v.d. direktorja direkcije Direkcija RS za vode je novi organ v sestavi Ministrstva za okolje in prostor. Ustanovljen je bil na podlagi spremembe Uredbe o organih v sestavi, sprejete na seji vlade konec avgusta letos. Vse aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo in vzpostavitvijo direkcije potekajo v sodelovanju s predstavniki Agencije RS za okolje in Inštituta za vode RS v sklopu projektne skupine, ki jo je ustanovila ministrica za okolje in prostor, Irena Majcen. Vlada je dne, 10.9.2015, imenovala Tomaža Prohinarja, univ. …

Mednarodni dan zaščite ozonske plasti - 16. september

13.9.2015|Okolje

30 let skupaj obnavljamo ozonsko plast 16. september je Organizacija ZN za okolje razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti in tako obeležila obletnico podpisa Montrealskega protokola, ki so ga sprejeli na ta dan leta 1987. Z njim so predpisali stopnjo omejevanja proizvodnje in uporabe ozonu nevarnih snovi. Kasneje so ga večkrat dopolnili in ukrepe še poostrili. Slovenija je pogodbenica Montrealskega protokola, ratificirala je tudi vse preostale amandmaje in prilagoditve ter področje ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi …

Foto: Pred požari v Kaliforniji beži več tisoč ljudi

13.9.2015|Okolje

Na severu Kalifornije divjajo hudi požari, zaradi katerih je moralo z domov zbežati na tisoče domačinov.

V družbo konj namesto na morje

12.9.2015|Okolje

V času poletnih počitnic po navadi pomislimo na ležanje na plaži in kopanje v morju. A nekateri otroci ta čas izkoristijo tudi za spoznavanje in oskrbo konj.

152

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani