Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Protecting marine life in Europe’s seas

1.10.2015|Okolje

Europe´s seas are under pressure. Marine protected areas (MPAs) can act as a key management measures to safeguard marine ecosystems and biodiversity so to maintain their potential to deliver key services to our societies and economies. European countries have been extending marine protected areas across Europe’s seas. More effective management of these marine protected areas and a convergent implementation of related legislation now constitute important challenges. A new report by the European Environment Agency assesses the progress made and concludes with perspectives for the future.

Supanje krepi vez med psom in vodnikom

1.10.2015|Okolje

Stoječe veslanje, v angleščini "stand up paddling", s kratico SUP, lahko izvajamo tudi v pasji družbi. Tako poleg svojih motoričnih sposobnosti krepimo tudi vzdržljivost in samodisciplino psa.

Foto: Ko valove jezdijo kužki

30.9.2015|Okolje

V ZDA so že sedmič zapored priredili pasje tekmovanje v deskanju na valovih, ki so se ga udeležili številni kužki različnih pasem.

Nemčija: Zaradi begunskih gobarjev porast zastrupitev z gobami

30.9.2015|Okolje

V Nemčiji naraščajo zastrupitve z gobami, pri čemer toksikologi za 40 primerov krivijo predvsem sirske pribežnike, ki med nabiranjem po gozdovih po nesreči zamenjujejo strupene gobe za užitne.

Gensko spremenjeni organizmi izključeni iz Slovenije

29.9.2015|Okolje

Vladni odbor za gospodarstvo je sprejel zahtevo za geografsko izključitev celotnega ozemlja Slovenije iz pridelave osmih gensko spremenjenih organizmov (GSO), kar omogoča nedavno sprejeti zakon o . . .

ZPStest suhe hrane za odrasle mačke: Mačka bi verjetno kupila miš

28.9.2015|Okolje

Mačke so naše pogoste spremljevalke in če mačka živi samo v stanovanju ali hiši (t. i.

Opice po prigrizke kar na avtomat

25.9.2015|Okolje

V berlinskem živalskem vrtu so opicam priskrbeli pet posebnih avtomatov, kjer si bodo živali lahko same vzele prigrizke.

Matjaž Kuntner: Kar delamo planetu, je neodgovorno

25.9.2015|Okolje

"Človek je - kot ena vrsta - s svojimi posegi povzročil novo množično izumiranje organizmov, ki smo mu priča danes," je brez dlake na jeziku dejal evolucijski biolog Matjaž Kuntner. Podcast Številke

Ko mladi in revni divji lovci postanejo plen

24.9.2015|Okolje

Po navedbah nekdanjega mozambiškega predsednika Joaquima Chissana so oboroženi čuvaji v južnoafriškem narodnem parku Kruger v zadnjih petih letih zaradi divjega lova ubili skoraj 500 večinoma mladih . . .

Forests can help prevent floods and droughts

24.9.2015|Okolje

Forests can retain excess rainwater, prevent extreme run-offs and reduce the damage from flooding. They can also help mitigate the effects of droughts. A new report published today by the European Environment Agency (EEA) provides an overview of the water-retention potential of European forests.

Na obisku pri živalih v parku gradu Rožek na Koroškem

24.9.2015|Okolje

Na avstrijskem Koroškem smo obiskali grad Rožek, kjer živi veliko različnih živali. Te oskrbujejo na precej obsežnem in svobodnem območju starega parka.

Prvi jesenski dan prinesel hladno fronto

23.9.2015|Okolje

Letošnja jesen bo po napovedih vremenoslovcev toplejša od prejšnjih, vendar nas bo že prvi jesenski dan dosegla hladna fronta, dež pa se bo postopoma razširil po vsej državi.

Stres v mačjem življenju lahko privede do številnih nevšečnosti

23.9.2015|Okolje

V rubriki Živalska sreda na Radiu Maribor so govorili o dejavnikih stresa v mačjem življenju in o tem, kakšna bolezenska stanja in simptome lahko izzovejo.

K sebi jemljem predvsem sirote, pobrane s ceste.

22.9.2015|Okolje

"Kot majhen otrok nisem smel imeti doma hišnega ljubljenčka oziroma kužka, na 'stara' leta pa sem se začel temu malo bolj posvečat oziroma zelo veliko," je dejal velik ljubitelj živali Boštjan Kalan.

Foto: Poredne opice se morajo preseliti drugam

21.9.2015|Okolje

Tajske oblasti so zaradi pritoževanja prebivalcev bangkoškega okrožja Bang Kuntian odločile, da bodo preselile na stotine opic, ker povzročajo nered.

Evropski teden mobilnosti tokrat s sloganom IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.

21.9.2015|Okolje

16. – 19. september 2015 Med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti, ki se tudi letos zaključuje z dnevom brez avtomobila. Združuje 220 milijonov Evropejcev v skupni iniciativi, ki se zavzema za čistejše okolje in za okolju prijaznejše načine mobilnosti. IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ. je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi k razmisleku o multimodalnosti, torej o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Da bi bili okolju prijaznejši …

Židan: Državno gozdarsko podjetje tik pred vrati

21.9.2015|Okolje

Predlog zakona o gospodarjenju z državnimi gozdovi je tik pred sprejetjem na vladi in je skladen s koalicijsko pogodbo, je razkril Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Can nature help reduce the impacts of climate change?

21.9.2015|Okolje

Building and managing a well-planned network of natural areas might provide an effective and, in many cases, cheaper solution for coping with natural disasters such as floods or landslides. A new report published today by the European Environment Agency (EEA) explores how ‘green infrastructure’ can help Europe prepare for and reduce the loss from weather- and climate-related hazards.

Septembra se šolsko leto začenja tudi za pse

21.9.2015|Okolje

Vas pes doma ne uboga? Vas ignorira, ko ste z njim zunaj na sprehodu? September je čas, ko ga lahko vpišete v pasjo šolo, kjer ga bodo inštruktorji naučili poslušnosti in ubogljivosti.

Življenje s psom naj ne bo pasje naporno

20.9.2015|Okolje

V svoj dom ste sprejeli majhno kepico na štirih tačkah. Veseli in srečni malega psička ponosno predstavljate prijateljem in znancem, ki so nad vašim novim družinskim članom kakopak navdušeni.

151

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani