Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Mednarodni dan barij: ohranjanje biotske raznovrstnosti

26.7.2015|Okolje

Mednarodna skupnost od 90. let zaznamuje dan barij, za katerega je rezervirana zadnja nedelja v juliju. Poznamo tri tipe barij, in sicer visoka, prehodna in bazična nizka barja.

Zaradi suše v Španiji in oljčne ebole v Italiji olivno olje dražje

26.7.2015|Okolje

Letos se je olivno olje zaradi učinkov suše in bolezni podražilo že za 10 odstotkov, pridelovalci pa opozarjajo, da so bile zadnje letine najslabše, kar so jih videli.

Še en množični pokol kitov na Ferskih otokih v imenu tradicije

26.7.2015|Okolje

Na Ferskih otokih so izvedli še en "grindadráp", tradicionalni pokol kitov, ki jih domačini na obali pokončajo s sulicami in noži, zaradi česar morje pordeči od krvi.

Za šimpanze zelenjavni in sadni, za tigra pa sladoled, pomešan s krvjo

25.7.2015|Okolje

Prebivalci ljubljanskega živalskega vrta se te dni hladijo z blatnimi kopelmi, prhami, v bazenu, pripravljajo pa jim tudi posebne sladolede.

Za nami deževna noč, pred nami oblačna nedelja

25.7.2015|Okolje

Ponoči so nevihte zajele vso državo, največ dela so imeli primorski gasilci. Padavine naj bi dopoldne ponehale, ostali pa bodo oblaki, ki naj bi se razkadili popoldne.

Hrvaška obala v primežu gozdnih požarov

24.7.2015|Okolje

Hrvaški gasilci so v noči na petek preprečili ognjenim zubljem, da bi zajeli hiše v vasi Šparagovići na polotoku Pelješcu. Medtem so omejili velik požar na Korčuli.

Vročinsko obdobje - julij 2015

24.7.2015|Okolje

Letošnji julij bo, kot vse kaže, rekorden tako po številu vročih dni (dnevi, z najvišjo temperaturo nad 30 st. C), kot po povprečni mesečni temperaturi zraka. Doslej smo po Sloveniji večino tovrstnih rekordov zabeležili julija leta 2006, ko se je npr. v Ljubljani živo srebro v 18 dneh dvignilo nad 30 stopinj, povprečna mesečna temperatura zraka pa je bila 23.6 stopinj Celzija. Kot zanimivost omenimo, da se tisto leto avgusta temperatura potem ni več dvignila nad 30 stopinj Celzija. V …

Močan veter podiral drevesa, ponekod zalivale tudi meteorne vode

23.7.2015|Okolje

Po Sloveniji so bile popoldne nevihte, ponekod s točo. O obilnem dežju poročajo iz Koroške, medtem ko je v Prekmurju, na Dolenjskem in Posavju pihal močan veter, ki je podiral drevesa.

Tri žrtve neurij v Nemčiji, Italiji in Avstriji

23.7.2015|Okolje

Nad deli Nemčije, Avstrije in Italije so se v sredo razbesnela huda neurja, ki so zahtevala tri smrtne žrtve, več ljudi pa je bilo poškodovanih. Gmotna škoda je velika.

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji

23.7.2015|Okolje

Stanje, 23. julij 2015 Slovenija je v primežu tretjega vročinskega vala. Do 23. julija smo večinoma povsod po nižinski Sloveniji presegli dolgoletna povprečja števila vročih dni v poletju kljub temu, da smo šele na polovici poletja. V zadnjem tednu so bile padavine skromne in večinoma lokalnega, nevihtnega značaja. Julijska bera padavin je najbolj skromna na Obali in v Slovenski Istri, kjer je padlo le nekaj milimetrov, tudi v osrednji Sloveniji in delu Zgornje Savske doline, Štajerske na Dolenjskem ter v jugozahodni …

Dež, ki je padal v sredo, ni pogasil požarov na Pelješcu in Korčuli

23.7.2015|Okolje

Na Pelješcu in Korčuli še vedno gori, v zraku so tudi danes gasilska letala, dež, ki je v sredo zvečer padal na Pelješcu, pa gasilcem ni bistveno pomagal.

Foto: Ko temperature rastejo, tudi živali iščejo osvežitev

23.7.2015|Okolje

V teh vročih dneh ledeni posladki ne prijajo le ljudem, ampak se jih razveselijo tudi živali.

Koruzni hrošč na pohodu

23.7.2015|Okolje

Veliko število koruznih hroščev so že opazili na poljih na Vipavskem in v Soški dolini. Pri koruzi za zrnje ni pomoči. Kmetje lahko rešijo le še mlade posevke strniščne koruze.

Vodeni muzejski ogledi za štirinožne prijatelje

22.7.2015|Okolje

V Berlinu so v muzeju tiska in risbe odprli razstavo, ki je namenjena človekovemu najboljšemu prijatelju - psu.

Hrvaški gasilci se še borijo z ognjenimi zublji na Pelješcu in Korčuli

22.7.2015|Okolje

Na Hrvaškem se še vedno spopadajo s požari, ki divjajo na polotoku Pelješac in na Korčuli. V gašenju sodeluje najmanj 300 gasilcev ter vojska s šestimi kanaderji, zračnim traktorjem in helikopterjem.

Nadpovprečne temperature morja v juliju

22.7.2015|Okolje

Morje ob slovenski obali je v teh dneh nadpovprečno toplo. Srednja obdobna vrednost temperature morja v Kopru za mesec julij je 27,1 °C, v zadnjih dneh pa beležimo najvišje dnevne temperature morja na merilnih postajah ARSO okrog 30 stopinj. Temperature morja merimo v Sloveniji zvezno od leta 1991, ko smo pričeli s samodejnimi meritvami na takratnem merilnem mestu v Luki Koper. Pred tem so se meritve temperature morja izvajale ročno 3-krat dnevno. V letu 2006 se je lokacija merilnega mesta …

Ugodne temperature površinskih voda za kopanje

22.7.2015|Okolje

Temperature vode so v letošnjem juliju višje od običajnih. Najvišjim izmerjenim julijskim temperaturam so se na referenčnih merilnih mestih za kopalne vode v tem tednu najbolj približale Kolpa v Metliki, Bohinjsko in Blejsko jezero ter morje. Najvišje temperature so bile večinoma izmerjene popoldne med 15. in 17. uro. Začetek kopalne sezone je 1. junija na morju in 15. junija na rekah in jezerih. Letos je bilo morje 1. junija že 2 °C toplejše od kopalne temperature 18 °C. Junija se je …

Peklenske temperature talijo Triglavski ledenik

22.7.2015|Okolje

Zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh se pospešeno tali Triglavski ledenik.

Temperatura morja prvič po petih letih spet več kot 30 stopinj

22.7.2015|Okolje

Številni, ki so v teh dneh iskali osvežitev v morju, so se zanjo lahko obrisali pod nosom. Morje ob slovenski obali se je namreč ogrelo na več kot 30 stopinj.

V Kozjanskem parku živi več kot tretjina vseh vrst dnevnih metuljev v Sloveniji

22.7.2015|Okolje

Metulji sodijo med najbolj pisane žuželke. Pri nas živi nekaj manj kot 200 vrst dnevnih metuljev. Srečamo jih lahko po vsej Sloveniji, od nižin do najvišjih gora.

157

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani