Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

UVEDBA AVTOCESTNE POLICIJE IN PREPOVEDI PREHITEVANJA ZA TEŽKA TOVORNA VOZILA

31. december 2020, Promet.si, Novice, Promet

Tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 t bodo imela dnevno prepoved prehitevanja na avtocesti A1 med Koprom in Šentiljem, ki bo začela veljati 15. januarja 2021.


Tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 t bodo imela dnevno prepoved prehitevanja na avtocesti A1 med Koprom in Šentiljem, ki bo začela veljati 15. januarja 2021.

Na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest že sedaj velja prepoved prehitevanja težkih tovornih vozil. Ponekod je v veljavi v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, na drugih pa 24 ur na dan, to je na pomurski avtocesti, na odsekih Domžale - Šentjakob, Brezovica - Vrhnika, Lom - Unec, Unec - Postojna ter na območju vseh predorov.

Avtocesta A1 je zelo obremenjena, zlasti v prometnih konicah. Za razliko od avtoceste A2 Obrežje - Karavanke je na njej več prometa, tako tovornega, kot osebnega. Najbolj obremenjeni odseki A1 so najmanj dvakrat bolj obremenjeni s tovornimi vozili od primerljivih na A2.

Dnevna prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila na A1 bo uporabnikom slovenskih avtocest in hitrih cest zagotavljala večjo pretočnost in varnost prometa, lažjo in hitrejšo vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih, lažje izločanje ostalih vozil z avtoceste in večjo pretočnost prometa na območju delovnih zapor.

To pomeni, da bodo v primeru prometne nesreče vsa težka tovorna vozila na desnem pasu, zato bo lažje in hitrejše vzpostaviti reševalni pas za intervencijska vozila in hitreje odstraniti posledice prometne nesreče ter ponovno odpreti ceste za vsa vozila. V primeru hujših prometnih nesreč bo lažje tovorna vozila zadržati na desnem pasu, osebna pa preusmeriti na vzporedne ceste. 

Težka tovorna vozila s prehitevanjem tudi ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju, kar se bo še naprej opozarjalo tudi ostale voznike.

     

Tako kot vsa vozila, morajo tudi tovorna zagotavljati predpisano varnostno razdaljo in jo prilagoditi glede na vozne razmere. 

Predvideva se, da bo lažje in hitrejše tudi razvrščanje vozil in s tem pretočnost pred delovnimi zaporami in mejnimi prehodi.

Še vedno pa bo prehitevanje za težka tovorna vozila dovoljeno na odsekih s tretjim pasom, to je s pasom za počasna vozila.

Na avtocesti A1 je iz smeri Šentilja proti Kopru 15 takih odsekov v skupni dolžini 26 km, v obratni smeri pa 12 odsekov v skupni dolžini 20 km.

Nobena prepoved pa ne bo delovala, če ob tem ne bo ustrezne kontrole in nadzora ter tudi sankcij v primeru kršitve prepovedi.

To je tudi eden od razlogov, zakaj sta Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) in Policija ustanovili avtocestno policijo v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo in Ministrstvom za notranje zadeve. Ena od nadaljnjih možnosti je tudi uvedba mešanih patrulj s policisti in cestninskimi nadzorniki. 

Sporazum o avtocestni policiji pomeni korak k izboljšanju prometne varnosti na avtocestnem omrežju, kjer bo večja prisotnost policije poleg večje prometne varnosti vplivala tudi na večjo pretočnost in zmanjšanje zastojev.

Vir: Policija


Objavljeno 31.12.2020 v/na Promet.si
https://www.promet.si/portal/sl/uvedba-avtocestne-policije-in-prepovedi-prehitevanja-za-težka-tovorna-vozila.aspx




Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Meritev stanja vozišč z merilnim vozilom - marec in april 2024

26.3.2024, Promet.si

Od petka, 29. marca do 9. aprila bodo izvajali meritve stanja vozišč na avtocestah in hitrih cestah. 

18 let - Prometnoinformacijskega centra

14.3.2024, Promet.si

18 let – Polnoletni Prometno-informacijski center – 15. 3. 2024

18 let Prometnoinformacijskega centra 15. 3. 2024

14.3.2024, Promet.si

Promet vsak posameznik dojema po svoje. Poznamo različne vrste prometa: cestni, pomorski, letalski, železniški… Z razvojem infrastrukture, globalne družbe in tehnologije pa so postale pomemben del tudi prometne informacije.



Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani